top of page

Campagne video

Transcript

Pieke: Deze twee producten lijken hetzelfde, toch? Het zijn allebei scheermesjes van hetzelfde merk. Ze hebben allebei zesvoudige mesjes. Oké, deze is misschien roze en deze misschien groen. Maar er is een écht groot verschil en dat is de prijs. En dit heeft alles te maken met de Pink Tax. 

 

Pieke: Uit onderzoek blijkt dat dit prijsverschil veel vaker voorkomt en geen toeval is. Er wordt een roze kleur aan een product gegeven, om het zo te richten op vrouwen. Hoewel er inhoudelijk geen of nauwelijks verschil is, ontstaat er toch een verschil in de prijs. In een jaar kan dit oplopen tot maar liefst €1300. Hoe leggen bedrijven dit zelf eigenlijk uit? Ik denk dat het tijd is om te gaan bellen. 

 

Klantenservice medewerker: Goedemorgen u spreekt met [beep] waarmee kan ik u helpen? 

 

Klantenservice medewerker: Goedemiddag u spreekt met [beep]. 

 

[muzikaal intermezzo klantenservice muziek] 

 

Klantenservice medewerker: Goedemiddag [beep]. 

 

Klantenservice medewerker: Goedemiddag [beep]. 

 

Pieke: Ik zat op jullie website en ik kwam twee producten tegen waar ik eigenlijk een vraag over heb, namelijk over 2 scheerapparaten. Het ene scheerapparaat heet six for men en het andere is een scheerapparaat voor vrouwen silky en sensitive en ze hebben allebei zes mesjes. En het is gewoon een scheermes. Alleen ik zag dat er een prijsverschil in zit van sowieso een euro. En ik vroeg me eigenlijk af hoe dat kwam? 

 

Klantenservice medewerker: En wat kosten die mevrouw? 

 

Pieke: Nou het scheerapparaat voor vrouwen kost €6,99 en het scheerapparaat six voor mannen kost €5,49. 

 

Klantenservice medewerker: Ik denk dat het mannelijke apparaat wat groter is. Dat het prijsverschil daar in ligt. En misschien dat er meer metaal omheen zit mevrouw. 

 

Djoeke: Deo fresh met 50ml voor mannen is €2,09 en de deo voor vrouwen 50ml is €2,33. 

 

Klantenservice medewerker: Ik zou het niet weten waarom er een prijsverschil in zit. 

 

Djoeke: Oké. 

 

Klantenservice medewerker: Ik kan het even navragen waarom daar een prijsverschil in zit. Ja misschien een andere verpakking. Het ziet er ook heel anders uit. 

 

Klantenservice medewerker: Als ik heel eerlijk ben, daar hebben wij geen inzicht over. Dat kan inderdaad gewoon verschillen. Maar waarom dat de ‘vrouwenversie’ zo veel duurder is dan de mannen, dat durf ik niet te zeggen. 

 

Pieke: Stellen jullie dan die prijs zelf zo in? 

 

Klantenservice medewerker: Ik ga heel even meekijken? 

 

Klantenservice medewerker: Dat is wel echt marketing, vrouwen halen het meer. Het is niet zo zeer in kwaliteit hoor. Ik zou zeggen je kan die van de mannen ook gewoon halen. 

 

Djoeke: En ik vroeg me af wat het verschil was in de producten dat het prijsverschil zo groot is. 

 

Klantenservice medewerker: Dat is een goede vraag van jou. Ik ga heel even kijken. Ja kan ik je geen sluitend antwoord op geven. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met de ingrediënten van het artikel. Dat het waarschijnlijk wat duurder is om die andere variant te produceren. Misschien wat meer magneet-extract. 

 

Pieke: Oké het zou dus aan de grootte liggen en dat er bij het mannelijk product waarschijnlijk meer metalen omheen zitten. 

 

Klantenservice medewerker: Ja, ja, ja. 

 

Pieke: Dan zou het toch eigenlijk het mannelijke scheermesje… Als daar meer metaal omheen zit omdat die groter, is dat toch…

 

Klantenservice medewerker: Ja dat is eigenlijk wel… Nee, ik dacht dat u de prijzen andersom zei. Dat het mannelijke apparaat duurder was. Daarom heb ik dat gezegd. Het verschil zie je eigenlijk met het oog bijna niet. 

 

Pieke: Oké. 

 

Klantenservice medewerker: Ik heb daar eerlijk gezegd verder ook helemaal geen informatie over het prijsverschil. 

 

Djoeke: Ja, ik weet niet of u het zou kunnen navragen? 

 

Klantenservice medewerker: Heb ik wel een aantal gegevens van je nodig. Wat is het emailadres? Ik ga dit even uitzetten naar de leverancier. Mochten we daar antwoord op krijgen dan laten we het even weten. 

 

Djoeke: Ja, lijkt me hartstikke fijn. 

 

Klantenservice medewerker: Ja waarom er een prijsverschil in zit dat is voor ons… Dat kunnen wij niet in zien. Maar ja, er zit natuurlijk ook gewoon een verschil in mannen en vrouwen. Maar als u daar een verklaring voor zoekt, die heb ik helaas voor u niet. Dan is die voor vrouwen populairder ofzo en dan worden die voor duurder aangeboden. 

 

Pieke: Dus jullie trekken dat niet gelijk tussen die twee producten? 

 

Klantenservice medewerker: Nee ik heb daar niet een antwoord op als ik heel eerlijk ben.

 

Djoeke: Oké en dat zal dan echt die €2 verschil zijn. Ja, dat is dan echt gericht op een kruidiger, frisse herengeur. Mannen zijn in het consumeren ook wat makkelijker. In de winkel: “Oh hier staat voor mannen, hoppatee.” Ja, daar zal vast veel marktonderzoek naar zijn. Maar we hebben voor mannen gewoon aanzienlijk minder keus. Dus dan wordt de verkoop automatisch meer, omdat we er maar weinig van hebben. 

 

Pieke: Dit geeft niet één duidelijke verklaring, waarom er zo een groot prijsverschil zit tussen deze producten. Er wordt gezegd dat het ligt aan leveranciers, ingrediënten of zelfs volledig aan de marketing. Dus dat producten specifiek worden gericht op vrouwen en daardoor meer gaan kosten. Genderongelijkheid als verdienmodel dus. Hoe dan ook, dit is belachelijk en het wordt hoog tijd om af te rekenen met de Pink Tax. Ben je het met ons eens teken dat de petitie. Dan zorgen we er samen voor dat dit een punt wordt op de politieke agenda. 

 

Logo: Weg met de Pink Tax. #TijdOmAfTeRekenen. 

bottom of page